Teknoloji

Canlıların Ortalama Ömrünü Ne Belirler? Örneğin, insanlar neden kedilerden daha uzun yaşar?

Örneğin, konut kedileri genellikle ortalamadır. 15 ila 20 yıl yaşadığınızda, Bir aslan ortalama 10 ila 14 yıl yaşar. Maymunlar ortalama olarak 20 ila 40 yıl arasında yaşarken, bir kaplanın ömrü genellikle 10 ila 15 yıl arasındadır.

İnsanların ortalama yaşam süresi ise Antik çağda 30 ila 50 yılBugün çok daha uzun olduğunu görüyoruz.

Canlıların ortalama ömürlerinin hemen hemen tüm cevapları evrimde saklıdır.

evrim sürecinde her seçim bir vazgeçiştirUzun ömürlü olmayı seçen canlılar bazı avantajlardan yararlanırken, kısa ömürlü olmayı seçenler başka avantajlardan yararlanır. avantajlardan eksik olabilir. Canlı türlerinin yaşam süresinin belirlenmesinde genetik mirasınız büyük bir etkisi var. Her türün genetik özellikleri yaşlanma oranını, hastalığa karşı direnci ve genel olarak uzun ömürlülüğü etkiler.

Evrim sürecinde farklı cinsler genetik adaptasyonlar geliştirdiler. Örneğin, ortalama ömürlerinin 100 yıl veya daha fazla olduğu biliniyor. Galapagos kaplumbağaları genetik olarak yavaş bir metabolizma, yüksek direnç ve yaşlanmaya karşı aktif sistemler devralır. 2 ila 3 ayın ortasında hayatta kalmak meyve sinekleriyaşlanmaya karşı daha az dirençli genlere sahiptir.

Enerjiyi daha yavaş kullanan yani daha yavaş metabolizma hızına sahip olan canlılar da daha uzun yaşarlar.

Genetik olarak yavaş bir sistemi miras alan canlılar çok daha uzun yaşarlar. Bunun nedeni daha yavaş bir metabolizmadır. serbest radikallerdenilen hücre ve dokulara zarar verir. zararlı yan ürünlerüretimini azaltmaktır.

Genel olarak, daha büyük hayvanlar daha uzun yaşama eğilimindedir. Kediler insanlara göre oldukça küçüktür ve Küçük memeliler daha yüksek metabolik hızlara sahip oldukları için genellikle daha kısa yaşarlar. İnsanlar daha iri olduğu için metabolizmaları daha yavaştır ve Yaşlanma ile ilişkili metabolik problemlerdaha az maruz kalabilirler.

Daha az yavru üreten ve daha fazla ebeveyn bakımı gösteren türler genellikle daha uzun yaşar.

Daha fazla anne sevgisi alan daha fazla hayatta kalır. İnsanlar evrimdaha az yavru üretme sürecindeki stratejileri ve daha uzun süre ebeveynlik yapmak Üzerine inşa edilen bir türdür. Genellikle birkaç çocukları olur ve bu çocukları uzun bir süre boyunca yetiştirmek ve desteklemekten sorumludurlar.

yüksek bakım yavruları beslemek, korumak ve beslemek ebeveynlerin gücünü ve kaynaklarını tüketir. Böylece, daha az yavru üreten ve daha çok ebeveynlik yapan insanlar, örneğin, yüzlerce yavru üretebilen ve onlara ebeveynlik yapmayan bir tür. böcek türleriçok daha uzun süre yaşamayı tercih eder.

Bu strateji, hayatta kalma ve çocuk yetiştirme arasında bir denge sağlar. genetik miraslarını aktarma şansımaksimize etmeyi amaçlar.

Son derece tehlike altındaki bölgelerde yaşayan veya sınırlı kaynaklara sahip olan ırklar, artan riskler ve hayatta kalma rekabeti nedeniyle daha kısa mühlet yaşayabilir.

çakallar Son derece tehlike altındaki bölgelerde yaşayan ve sınırlı kaynaklara sahip olan cinslerin ortasındadır. başka bir harika etoburlarla ve yerel avcılarla kaynaklar için çaba gösterin. Bu güçlü yaşam koşulları ve rekabet ortamıçakalların ömrünün kısalmasına neden olabilir.

yüksek tehlike altındaki bölgelerde yaşamak veya sınırlı kaynaklara sahip çeşitler, artan riskler, rekabet ve güçlü yaşam koşulları nedeniyle daha kısa ömürlü olabilir. Ayrıca canları her an risk altında olduğundan soylarının devamı için olabildiğince hızlı ve mümkün olduğunca hızlı olmalıdırlar. çok üreme stratejilerini seçin. Bu da ortalama ömürlerinin kısa olmasına neden olur.

Kaynaklar: TEDed, ScienceABC, TheConversation, Britannica, ScienceDirect

haberkadisehri.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu