Fahrettin Koca’dan Mansur Yavaş’a: Verdiğiniz cevaplar 14 Mayıs akşamı yaptığınız açıklamalara benziyordu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş arasında sosyal medyada başlayan diyalog sürüyor.
SMA’lı bebeklerin tedavisine ilişkin iddialarda bulunan Yavaş’a son yanıt Bakan Koca’dan geldi.
Uzun bir paylaşım yapan Koca, CHP liderine yönelttiği sorulara net bir yanıt alamadığını belirtti.
“Cevaplarınız 14 Mayıs akşamı yaptığınız açıklamalara benziyordu”
İşte Bakan Koca’nın o paylaşımı:
Sayın Mansur,
Öncelikle eksik de olsa cevaplarınız için teşekkür ederim. Ancak cevabınız, aynen iddia ettiğim gibi 14 Mayıs akşamı yaptığınız açıklamalara benziyordu. Aşağıdaki sorularımın sonuna cevaplarınızı ekleyerek tekrar sormak istiyorum. Tüm cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
1. Toplumda bariz hastalıkların taranması bir halk sağlığı görevidir ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür. Bu faaliyetlerin yürütülmesinde görev almak isteyenler Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden izin alarak da bu faaliyetlere katkı sağlamaktadır. Bunun temel nedeni, atılan her adımı tek bir merkezde kayıt altına almak ve aktif çaba için önlem almaktır. Kayıtlarımızda ne bireysel ne de kurumsal izin başvurunuz bulunamadı. Bilmediğimiz bir uygulamanız mı oldu? Cevap vermedin. Anladığım kadarıyla bir uygulamanız yok.
2. Bu taramaları izinsiz ve “örnek olması” amacıyla yapmış olsanız dahi nerede yaptığınızı öğrenmek isterim. Kayıtlarımızda bu tesislerin bulunduğu belediyenize ait laboratuvar ruhsatı bulunmamaktadır. Yaptığını söylediğin testleri nerede yaptın? Başşehir Üniversitesi ile imzaladığınız protokol ile Başşehir hastanesinde yaptığınızdan bahsetmiştiniz. Yani belediye değil sağlık kurumuydu. En azından bu hassasiyeti gösterdiğiniz için teşekkür ederiz. Ancak imzalamış olduğunuz protokolden Bakanlığımıza bir yükümlülük olarak bilgi vermediğinizi anlıyorum.
3. Tarama testlerinin sonuçlarının Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile paylaşılması zorunludur. İddia ettiğiniz gibi örnek uygulama başlatıp test yaptırdıysanız bu testlerin sonuçlarını Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüze bildirdiniz mi? Cevap vermedin. Sonuçları Bakanlığımızla paylaşmadığınızı teyit ettiğinizi anlıyorum. Bahsin ciddiyeti açısından taşıyıcı olan vatandaşlarımızı vakit kaybetmeden bilgilendirme sorumluluğunu yerine getirmenizi rica ederim.
4. Tartıştığınız toplam test sayısı nedir? 1567 vatandaşımıza bu testi yaptırdı diye cevap verdiniz. Toplam test sayısı karşısında “örnek davranışınızı” vatandaşlarımızın takdirine bırakıyorum.
5. Belirttiğiniz tarihten itibaren 2021, 2022 ve 2023 yıllarında yılda kaç numune test ettiniz? Aralık 2021’den beri test yapmadığınızı belirtmişsiniz. Toplam test sayısı 1.567’dir.
6. Yaptığınızı iddia ettiğiniz testler sonucunda herhangi bir taşıyıcı çifti buldunuz mu? Varsa bunları yasal ve insani bir zorunluluk olarak Bakanlığımıza bildirdiniz mi? “48 vatandaşımıza gen delesyonu teşhisi kondu ve alternatif tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirildi.” Bundan Bakanlığımıza bildirim yükümlülüğünüzü yerine getirmediğiniz anlaşılmaktadır. Örnek olma duyarlılığınız sona erdiyse lütfen bu vatandaşlarımızın bilgilerini bizimle paylaşın.
7. Tartıştığınız taramalarda taşıyıcılar tespit ettiyseniz, bunlarla ilgili herhangi bir önleminiz veya birikiminiz var mıydı? Yanıtınızdan, raporlama sorumluluğu da dahil olmak üzere herhangi bir geçerli işlem yapmadığınızı anlıyorum.
8. Hiç yenidoğan taraması yaptınız mı? Yaptıysanız bakanlığa haber verdiniz mi? Cevap vermedin. yapmadığını anlıyorum.
9. Tespit ettiğiniz herhangi bir olay var mı? Varsa yasal ve insani bir zorunluluk olarak Bakanlığımıza bildirdiniz mi? Test yapmadığınız için tespit ettiğiniz bir durum yok.
“Zaten ücretsiz ve herkesin kullanımına açık bir hizmet”
Sözlerine devam eden Koca:
Yavaş Bey kaldığımız yerden devam edelim.
Sana daha fazla soru sormama gerek yok. Bence durum açık. Doğal olarak her vatandaşımızın olduğu gibi sizin tekliflerinize bir vatandaş olarak kayıtsız kalmam mümkün değil.
1. “Evlilik öncesi SMA testi ücretsiz olarak zorunlu hale getirilmeli.” diyorsun. Temelde herkesin kullanabileceği ücretsiz bir hizmettir. Zorunlu artık mümkün değil. Mevzuatın düzenlenmesi ile çok yakında mümkün olacaktır.
2. “SMA’nın Türkiye’de SMA tedavisini kapsadığını söylüyorsunuz. Birkaç ay önce SGK tarafından geri ödemesi yapılan Spinraza isimli ilacın şu an ailelere ulaşamadığı, henüz ilaç firması ile anlaşma yapmadığınız için ilacın piyasada bulunmadığı ve bu bebeklerin bebek olduğu iddia ediliyor. ciddi bir zaman kaybıyla karşı karşıyayız. Bu konuya sahip çıkarsanız ülke olarak mutlu olacağız.” diyorsun. Spinraza ilacı geçen ay geri ödenmedi. 2017 yılının son çeyreğinden itibaren tüm hastalarımızın masrafları devletimiz tarafından karşılanmıştır. SGK’mız ilaç firması ile anlaşma yapmasına rağmen durum söylediğiniz gibi değil. Stoklarımızda yeteri kadar ilaç var ve hastalarımızın mağdur olması söz konusu değil. Duyarlılığınız için teşekkür ederiz.
3. “Şu anda yavrularını tedavi ettirmek isteyen aileler için kampanya yapmak yerine bir an önce ücreti ödemeniz gerektiğini düşünüyoruz.” diyorsun. Bir vatandaş olarak bu bahsin suistimale ne kadar açık olduğunu çok iyi biliyorsunuz. Daha önce beyan ettim ve tekrar beyan ederim ki, uygun hastalar için her tedavi karşılanacaktır. İşe yaradığı bilimsel olarak kanıtlanmış her tedaviyi vatandaşlarımıza ulaştıracağımızdan şüpheniz olmasın. Yeni bilimsel gelişmeler doğrultusunda SMA Bilim Kurulumuzun onayı ile uygun bulunan hastalara genn tedavisi de geri ödenmektedir.
Sevgili Yavaş,
Testlere başlayarak örnek olduğunu iddia ettiğiniz dönem, testlere başlayacağımızı duyurduğumuz, SMA teşhis kitinin yerli geliştirilmesi için davetler açtığımız, SMA tanı kitinin geliştirilmesi için projeye destek davetleri aldığımız dönemlere denk geliyor. SMA ilacı ve ülke genelinde her hizmet alanında kurulan test altyapıları. Yani bizim hazırlıklarımızdan haberdar olarak gösterdiğiniz emek, 1.567 adet testin başlamak üzere olan Bakanlığımızın hizmetine katkısıdır. Tabii ki, usulüne uygun yapıldığı sürece herhangi bir katkı son derece pahalıdır. Ne yazık ki katkınızın örnek ya da öncü olduğunu söylemek mümkün değil. Bu tür kapsamlı sağlık taramalarının erken kalkanın örnek alınacak bir örnek olmadığını açıkça ortaya koyduğuna inanıyorum.
Çok değerli bir nokta daha var. Savunma refleksi ile Genel Komutanlığınızı belirttiğiniz bu nokta için ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Evlilik öncesi SMA taramalarına başladığınızı ve bakanlığımızın programı başladıktan sonra bu uygulamayı bıraktığınızı belirtmiştiniz. Bu kapsamda tüm vatandaşlarımıza ücretsiz olan 1.567 testin masraflarını karşıladınız. Genel başkanınız ise size talimat verdiğini, diğer belediyelere talimat verdiğini, bu uygulamanın tüm Türkiye’de yapılması gerektiğini, bunun ilk işi olacağının sözünü verdi. Sözlerinizden de görebileceğiniz gibi, genel lideriniz bizim zaten yaptığımızın sözünü veriyor. Sayın Kılıçdaroğlu sadece yapılanların sözünü veriyor. SMA konusu ise yeni ve renkli bir “örnek” oldu.
İyi günler Mansur Bey. Zaten toplum yararına bir bela ile uğraşmışken, bugünlerde fazla cesaretiniz kırılmasın.
Ne olmuştu
Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun YouTube’un Mevzular Açık Mikrofon programında SMA’lı bebeklerle ilgili yaptığı açıklamalar sosyal medyada gündem oldu.
Bunun üzerine Bakan Koca’dan yanıt gecikmedi.
Bakan Koca, bakanlık huzurunda ücretsiz SMA testini uyguladıklarını söyledikten sonra 9 soru sorarak iddiaları yalanladı.
Yavaş’ın verdiği cevapları yetersiz bulan Koca, son paylaşımıyla tartışmalara son verdi.