Ekonomi

Ford Motor ile ABD’deki otomotiv işçileri arasında geçici anlaşma sağlandı

YENİ ABD’nin 3 büyük otomobil üreticisine karşı yaklaşık altı haftadır grevde olan Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW), Ford Motor ile 4,5 yıllık geçici anlaşmaya vardı.

UAW Lideri Shawn Fain, yaptığı açıklamada “Ayağa Kalk” adını verdikleri grevde “büyük bir zafer” kazandıklarını duyurdu.

Grevin sonuç verdiğini ve grevin 40’ıncı gününde Ford ile “tarihi” bir anlaşmaya vardıklarını belirten Fain, geçici anlaşmanın değerlendirileceğini belirtti.

Fain, geçici anlaşmanın UAW Ulusal Ford Konseyi tarafından oylanacağını, onaylanması halinde anlaşmanın üyelere gönderileceğini belirtti.

Anlaşmanın detaylarının Facebook canlı yayını aracılığıyla aktarılacağını açıklayan Fain, geçici anlaşmanın ilerletilmesi için yerel liderlerle bölgesel toplantılar düzenleneceğini belirtti.

Kimsenin mümkün olduğunu düşünmediği faydalar elde ettiklerini vurgulayan Fain, Ford’un grevin başlangıcına göre yüzde 50 daha fazlasını masaya yatırdığına dikkat çekti.

“Ford’a ‘paralarından kurtulmasını’ söyledik ve onlar da bunu yaptılar.” Fain, anlaşmanın üç büyük otomobil üreticisi ve otomotiv endüstrisindeki sorunları düzeltmenin yeni bir yolunu açtığını söyledi.

Ford işçilerine greve son verme çağrısı

UAW Başkan Yardımcısı Chuck Browning de sendika üyelerinin üç büyük otomobil üreticisine karşı birleştiğini belirterek, “rekor karların rekor sözleşmeler anlamına geldiğini” hatırlattı.

Ücret artışları, hayat pahalılığı düzenlemeleri, emeklilere yıllık ikramiyeler ve diğer ekonomik kazanımlar açısından “kazançlı” bir anlaşmaya vardıklarını anlatan Browning, yüzde 25’lik genel fiyat artışı elde ettiklerini belirtti.

Browning, yaşam maliyeti ayarlamalarıyla birlikte en yüksek oranın yüzde 30’dan fazla artarak saat başına 40 doların üzerine çıkmasını beklediklerini belirtti.

Başlangıç ​​ücretinin yüzde 68 oranında artacağını ve geçici personelin ücret artışının da yüzde 150’yi aşacağını belirten Browning, anlaşma onaylandıktan sonra Sterling Axle ve Rawsonville’deki bazı çalışanların da yüzde 85’lik bir artış göreceğini açıkladı.

Ford’da çalışan UAW üyelerinin önümüzdeki 4,5 yıl içinde son 22 yılın toplamından daha fazla genel ücret artışı elde edeceğine dikkat çeken Browning, anlaşmanın onaylanmasının hemen ardından işçi ücretlerinin yüzde 11 oranında artacağını kaydetti.

Grevdeki Ford çalışanlarına işlerine dönme çağrısında bulunan Browning, “Bu, mümkün olan en iyi anlaşmayı elde etmek için stratejik bir hamle. Stellantis ve General Motors (GM) üzerindeki baskıyı sürdürmek için Ford’da çalışmaya döneceğiz” dedi. dedi.

İlk kez 3 otomobil fabrikasının işçileri birlikte greve çıktı

UAW’nin Ford, GM ve Stellantis ile yaklaşık 150 bin işçinin yeni sözleşmesine ilişkin yaptığı görüşmelerde, mevcut sözleşmenin bitiş tarihi olan 14 Eylül itibarıyla anlaşmaya varılamaması üzerine, yaklaşık 13 bin işçi, 3 fabrikada greve gitme kararı aldı. Michigan, Missouri ve Ohio.

Böylece otomotiv personelinin 3 büyük otomobil üreticisini hedef alan grevi 15 Eylül’de başlamış, sendikanın 88 yıllık tarihinde ilk kez 3 otomobil fabrikasının işçileri birlikte greve gitmişti.

Grevi farklı fabrikaları ve parça dağıtım merkezlerini kapsayacak şekilde genişleten UAW, Pazartesi günü Stellantis’in Sterling Heights montaj fabrikasında 6.800 üyenin daha grevde olduğunu duyurdu.

Sendika dün yaptığı duyuruda 5 bin üyesinin GM’nin “en büyük ve en çok para kazandıran” fabrikasında grev başlattığını duyurdu. Böylece ABD’de otomotiv sektöründe grev yapan toplam işçi sayısı 45 bini aştı.

Öte yandan Michigan merkezli ekonomik danışmanlık firması Anderson Economic Group (AEG), “Ayağa Kalk” grevine ilişkin son analizinde grevin maliyetinin 5 haftada 9,3 milyar doları aştığını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu