Ekonomi

FTSE 100 NatWest ve madencilik hisselerinin öncülüğünde yükseldi

LONDRA – FTSE100 Endeks bugün önemli ölçüde yükselişle kapandı; Barclays’in bankayı ‘fazla kilolu’ seviyesine yükseltmesinin ardından NatWest ön plana çıktı. Olumlu ayarlama, NatWest’in mevduat geçişini ve fonlama risklerini etkili bir şekilde yönetmesinden kaynaklanıyor; bunun da net faiz marjlarında (NIM) ve kârda artışa yol açması bekleniyor. Avrupa borsaları da merkez bankası faiz oranlarının sabit kalacağı, hatta gelecek yıl düşeceği beklentileri üzerine günü önemli kazanımlarla tamamladı.

FTSE 100’ün 7.498,66 puana yükselişi birkaç değerli oyuncu tarafından desteklendi. Anglo-American ve Fresnillo gibi madencilik şirketleri %3,65 ve %3,20’lik artışlarla en çok kazananlar arasında yer aldı. Sigorta şirketi Prudential ve Standard Chartered gibi bankalar da %3’ün üzerinde artışla artışa katkıda bulundu. Diğer önemli kar yapıcılar arasında Glencore, Land Securities Group, DCC, Halma ve Hargreaves Lansdown yer alıyor.

Bu yükseliş eğiliminin aksine, Marks & Spencer ve B&M perakendecileri, Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından Ekim ayında perakende satışlarda açıklanan beklenmedik düşüşün ardından hisselerinde düşüş gördü.

Avrupa genelinde Stoxx 600%1,01, Almanya DAX%0,84, Fransa CAC 40 %0,91 ve İsviçre SMI %0,89 arttı. İngiltere pazarında British Land Company ve Standard Chartered %3 ile %4,5 arasında yükselirken, TUI ve Flutter Entertainment gibi diğer hisseler de yükseldi. Alman Siemens Energy yaklaşık %8’lik artışla kazançlara öncülük etti.

Bu kazanımlara rağmen Volvo Cars, hissedar Geely’nin indirimli hisse satışını başlatmasının ardından %11’lik önemli bir düşüş yaşarken, Alstom’un hisseleri yaklaşık %1,7 oranında düştü.

Eurostat tarafından açıklanan Euro Bölgesi enflasyon oranı %2,9 olarak son iki yılın en düşük seviyesine geriledi ve enflasyonist baskıların hafiflediğine işaret etti. Euro bölgesi cari işlemler fazlası, Eylül ayındaki mal ticareti fazlasındaki düşüşe rağmen 31 milyar Euro seviyesinde sabit kaldı.

Bugünkü piyasa hareketleri, Avrupa genelinde yatırımcı duyarlılığını etkileyen kurumsal gelişmeler ve makroekonomik verilerin bir karışımını yansıtıyor.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu