Yaşam

Tarih Öğrencileri ve Meraklılarına Muhakkak Okumaları Gereken Kitap Önerileri

Tarih kitapları bilhassa geçmişle ilgilenen bireylerin odak noktasıdır. Pekala, tarih öğrencileri ve yalnızca tarihten hoşlananların hangi kitapları okuması gerektiğini biliyor musunuz? İşte tarih öğrencilerinin okuması gereken kitaplar…

‘Önerdiğimiz ürünleri seveceğinizi umuyoruz! Bu içerikten alışveriş yapmaya karar verirseniz, Onedio sayfadaki bağlantılardan gelir elde edebilir. Satın aldığınız ürünlerde satıcılardan kaynaklanan sorunlardan Onedio sorumlu değildir.’

1. Yuval Noah Harari – Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi

Yuval Noah Harari’nin çok satanlar listesinden inmeyen kitabı Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi, insanlığın ölümsüzlük, mutluluk ve tanrısallık peşindeki yolculuğunu bilim, tarih ve felsefe ışığında inceliyor.

Bu kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

2. İlber Ortaylı – Türklerin Tarihi

İlber Ortaylı’nın kaleminden çıkan Türklerin Tarihi, göçebe bir kavimken Ortadoğu’nun güçlü uygarlıklarından birini tesis eden Türklerin geçmişten günümüze gelişimlerini inceliyor.

Bu kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

3. Kemal Tahir – Devlet Ana

Kemal Tahir’in en değerli romanı olarak gösterilen ‘Devlet Ana’, onun niyet yapısını da en düzgün yansıtan yapıtlarından biri sayılmaktadır. Kitap, Türk tarihi ve toplumu hakkındaki özgün ve sağlam görüşlerden oluşuyor.

Bu kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

4. İskender Pala – Şah ve Sultan

İskender Pala’nın her satırı zevkle okunan kitabı Şah ve Sultan, Çaldıran Savaşı etrafında dönüyor. Kitap, Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim ile Safevi devlet hükümdarı Şah İsmail ortasında geçen toprak hırsı ve bu yüzden çıkan savaş ve olaylar bahis ediniyor.

Bu kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

5. Can Dündar – Sarı Zeybek

Can Dündar’ın Mustafa Kemal Atatürk’ün son 300 gününü husus edinen belgeselinin kitap versiyonu olan Sarı Zeybek, Ulu Önder’in son günlerini  tanıklıklar ve en yakınındakilerin anıları ışığında anlatıyor.

Bu kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

6. Halil İnalcık – Devlet-i Aliyye

Halil İnalcık’ın yarım yüzyılı aşan çalışmalarının bir eseri olan Devlet-i Aliyye, Osmanlı Devleti’nin bir beylikten Orta-Doğu ve Balkanlar’ı kararı altına alan güçlü ve esaslı bir imparatorluk haline gelişine odaklanıyor.

Bu kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

7. İskender Pala – Katre-i Matem

İskender Pala, Katre-i Matem’de usta kalemiyle İstanbul’daki imkansız aşkları, sevip kavuşamayanları ve birbirini için yanan sevdalıları mevzu alıyor. Hem aşk hem de tarih tutkunuysanız Katre-i Matem tam size göre!

Bu kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

8. Turgut Özakman – Şu Çılgın Türkler

Şu Çılgın Türkler, Türk milletinin bağımsızlığı uğruna neleri göze aldığını ve ne zorluklardan geçtiğini bir sefer daha okuyucuya anlatıyor.  1921-1922 yıllarındaki Kurtuluş Mücadelesi’ni mevzu edinen kitap, tam bir belgesel niteliğinde!

Bu kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

9. Mustafa Kemal Atatürk – Nutuk

Gazi Mustafa Kemal’in 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde, 1919’dan 1927’ye dek kendisinin ve silah arkadaşlarının faaliyetlerini özetlediği Nutuk, her Türk’ün kesinlikle okuması gereken bir anı kitabı.

Bu kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

10. Halil İnalcık – Atatürk ve Demokratik Türkiye

Atatürk ve Demokratik Türkiye, cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk ile ihtilallerinin kaynağını daha güzel öğrenmek, çağdaşlaşan Türkiye’nin sıkıntılarını daha âlâ anlamak için eşsiz bir eser… Usta tarihçi Halil İnalcık, bu kitabıyla herkese tarih dersi veriyor.

Bu kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

11. Şevket Süreyya Aydemir – Tek Adam

Şevket Süreyya Aydemir, Tek Adam’da, değişen bir dünyada çöken bir dinsel-geleneksel imparatorluktan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğiyle nasıl yepyeni bir ulus inşa edildiğini aktarıyor.

Bu kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

12. Ahmet Taşağıl – Kök Tengri’nin Çocukları

Türkler kimdir? Nereden gelirler? Hangi dinlere inanırlar? Tarihleri ne vakit başlar? Nasıl teşkilatlandılar? Ve en kıymetlisi nasıl bu kadar başarılı oldular? 

Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, bu kitabında üstteki soruların ışığında Orta Asya’dan Avrupa’ya kadar yayılan Türklerin İslamiyet öncesi yaşantılarına odaklanıyor.

Bu kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

13. Halil İnalcık – Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ

Usta tarihçi İnalcık, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1300-1600 yılları ortasındaki siyasi gelişmelerini, devlet idaresini, iktisadi örgütlenmelerini ele alarak şahane bir kitap yaratıyor.

Bu kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

14. Carter V. Findley – Çağdaş Türkiye Tarihi

Carter V. Findley, Türkiye’nin iki yüz yıllık çağdaşlaşma tarihini derinlikli tahliller ve güçlü bir kaynakçayla anlattığı bu kitabıyla, Osmanlı İmparatorluğu’nun son devrini ve kuruluşundan bugüne Türkiye Cumhuriyeti’ni anlatıyor.

Bu kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

15. Kemalettin Köroğlu – Eski Mezopotamya Tarihi

Arkeolog ve eskiçağ tarihçisi Doçent Kemalettin Köroğlu, bu kitabında Sümer, Akkad, Babil, Hurri-Mitani ve Assur üzere parlak uygarlıkların tarihini kronolojik bir sırayla ele alıyor.

Bu kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu