Haber

TESK Başkanı Palandöken: “Rafla Kasa Arasındaki Fiyat Farkını Önlemenin Yolu Ceza Yazmak Değil”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Lideri Bendevi Palandöken, “Rafla kasa arasındaki fiyat farkını önlemenin yolu ceza yazmak değil, perakende sektörünü düzenleyen yasanın güncellenmesidir. E-ticaret üzerindeki satışlara yönelik düzenleme çok iyi oldu. Benzer bir düzenlemenin perakende sektöründe de yapılmasıyla hem bu sorun ortadan kalkacak hem de herkes her işi yapamayacak” dedi.

TESK Genel Lideri Bandevi Palandöken, mağazalardaki eserlerin etiket ve kasa fiyatları ortasında fark olmasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Palandöken, rafla kasa ortasında oluşan fiyat farkını önlemenin yolunun ceza yazmak olmadığını belirtti.  Fiyat istikrarsızlığının tüm kısımları olumsuz etkilediğinin belirten Palandöken şunları söyledi:

“HER DÜKKANA BİR KOLLUK KUVVETİ YERLEŞTİRMEK MÜMKÜN DEĞİL: Zincir marketlerdeki fiyat artışları maalesef vatandaşı, esnafı, tedarikçiyi, son tüketiciyi, küçük atölyeciyi ve herkesi direkt ilgilendiriyor. Ticaret Bakanlığı bu mevzuda ısrarla fiyatların düzenlenmesini sağlayıcı tedbiriler alsa da fiyat istikrarı sağlanamadı. On binlerce iş yeri olan ve muhakkak eserleri kendi markası haline getiren, güya içeriği birebir üzere makul eserlerin satışına da ziyan veren uygulamalar artarak devam ediyor. Vatandaşın rahat rahat alışveriş yapabilmesi için her dükkana bir kolluk kuvveti konulamayacağına nazaran bu bahiste ticari düzenleme kural. Vatandaşın kaliteliyi daha ucuza alabileceği bir sistemin gerçekleştirilmesi olmazsa olmaz.

‘SINIRLI SAYIDA ÜRÜN KALDI, İŞ DEĞİŞİKLİĞİ YAPIYORUZ, KAPATIYORUZ’ DİYEREK, VATANDAŞI KANDIRIYORLAR: Rafta, stantta ve reklamda müşteri cezbedecek formda yapılan kampanyalar gerçeği yansıtmıyor. Evvelce indirim dönemlerinde meslek kuruluşlarından müsaade alınırdı. Artık rafta, stantta, reklamlarda ve indirim broşürlerinde muhakkak eserlerle müşteriyi cezbedecek biçimde kampanyalar yapıyorlar. Bir gün bakıyorsunuz ki 100 liralık eser 30 TL’ye kadar düşmüş. Böyle bir kar marjı olamaz. ‘Sınırlı sayıda eser kaldı, iş değişikliği yapıyoruz, kapatıyoruz’ diyerek, vatandaşı kandırıyorlar. O semtte pazar varsa domatesin fiyatını 3 TL’ye kadar düşürüyor. Fakat mağaza girdiğinizde yanında terlik, tencere, deterjan, havlu vs. alacaksanız artık domatesin fiyatı çok da değerli değil. Ayrıyeten o bölgede semt pazarı yoksa sebze-meyve fiyatlarını da istedikleri üzere ayarlayabiliyorlar.

TİCARETTE İNTERNET PERİYODU BAŞLADI: Küçük esnafın korunması ve indirim aldatmacaların önlenmesi için ticarette kuralların konulması gerekiyor. Artık internet üzerinden ticaret devri başladı. Bu teknolojiye direnmek mümkün değil. O yüzden de fakat muhakkak kurallar konularak düzenleme yapılabilir. Bu kapsamda e-ticaretteki düzenleme birtakım hususlarda çok düzgün oldu. Küçük esnafımızın da ayakta kalmasını sağlamak ve indirim aldatmacalarının önüne geçmek için Konfederasyon olarak yıllardır üzerinde durduğumuz Perakende Yasası kesinlikle düzenlenmeli”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu