Teknoloji

Tesla’nın beklenen ucuz EV modeli Model 2’ye Ford’dan dişli bir rakip geliyor

Bloomberg’in kısa bir süre önce yayınladığı habere göre Ford’un “skunkworks” elektrikli araç mühendisliği ekibi, Elon Musk’ın bugüne kadarki en uygun fiyatlı seri üretim EV’si olacağı tahmin edilen, uzun süredir beklenen Tesla Model 2’ye doğrudan rakip olacak bir elektrikli otomobil üzerinde çalışıyor.

Reuters tarafından elde edilen bilgilere göre 25.000 Euro’nun altında bir fiyata sahip olacak Tesla’nın şimdiye kadarki en ucuz EV’sinin, şirketin Berlin’deki Gigafactory’sinde üretileceği söyleniyordu. Ve şimdi, Ford’un Model 2 ile doğrudan rekabet edebilecek küçük ve uygun fiyatlı bir modeli hızlandırmak için en büyük mühendislik isimlerinden bazılarını bir araya getirdiği ortaya çıktı. Bu isimlerin arasında, daha önce Model Y’nin gelişimini denetlemekten sorumlu olan eski Tesla çalışanı Alan Clarke da bulunuyor.

Bloomberg’in haberine göre, 100’den az çalışandan oluşan küçük bir ekip, geleneksel lityum iyon pillerden yaklaşık yüzde 30 daha ucuz olduğu iddia edilen lityum demir fosfat pillerin kullanımını içerdiği söylenen daha uygun fiyatlı bir EV platformu üzerinde çalışıyor. Ford CEO’su Jim Farley, müşterilerin daha büyük, daha pahalı elektrikli araçlar için ödeme yapmaya istekli olmadıklarını kabul ettikten sonra odağı “daha küçük EV ürünlerine” çevirmek için “skunkworks” ekibini kurdu. Bu skunkworks ekibinin üzerinde çalıştığı platform, yaklaşan Tesla’ya rakip olacak şekilde fiyatlandırılacak kompakt bir SUV’un yanı sıra bir kamyonet ve potansiyel olarak araç çağırma amaçlı geliştirilecek bir araç sunabilir.

Avrupalı büyük otomobil üreticilerinin çoğu, gelecek yıllardaki karlarını sağlama almak için küçük, uygun fiyatlı EV’lerin çok önemli olduğunu fark etmiş durumda. Volkswagen, Citroen ve Fiat gibi şirketlerin tamamı, 25.000 Euro eşiğinin altında fiyatlandırılan bir dizi araç piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Hatta Renault CEO’su Luca de Meo, kısa bir süre önce Avrupalı politikacılara ve diğer otomobil üreticilerine, hükümet girişimleriyle elektrikli araçların benimsenmesini ve müşteriler için daha küçük ve uygun fiyatlı elektrikli araçların geliştirilmesini hızlandırma çağrısında bulunmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu