Haber

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Feyzioğlu, KKTC için 3 projeyi değerlendirdi.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) hayata geçirilecek 3 büyük projeyi Türkiye’nin desteğiyle kısa sürede hayata geçirmek için birlikte çalışacaklarını söyledi.

Büyükelçilik rezidansında gazetecilere açıklamalarda bulunan Feyzioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başta olmak üzere Türkiye’deki tüm kurumların Kıbrıs davasını milli bir ruhla ele aldığını söyledi.

“Dünkü zirveden 3 güzel haber çıktı. Bu projeler Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ve Cumhurbaşkanı Yardımcımızın şekillenmesiyle ortaya kondu.” Feyzioğlu, KKTC’ye müjdesi verilen dev projelerin ülkeye birçok alanda katkı sağlayacağını belirterek, iki ülke arasında imzalanan Ekonomik İşbirliği Anlaşması’nın unsurlarının kısa sürede hayata geçeceğini söyledi.

Projeleri tamamlanana kadar takip edeceklerine işaret eden Feyzioğlu, şöyle devam etti:

“Öncelikle 3 dev projeyi kısa sürede hayata geçirmek için hep birlikte çalışacağız. Projelerden ilki Gazimağusa’nın ötesinde ‘Derinya’ bölgesi dediğimiz bölgede toplu konut yapmak. 276 konut olacak. ilk etapta altyapısı ve planı tamamlanan bölgede inşaa edildi.Bölgenin yapısı bin konutun biraz üzerinde.Daha fazlasına imkan veriyor.Ama ilk etapta 276 konutla başlayacak ve inşallah. devamı gelecek.Gençlerimizi ve insanlarımızı mutlu edecek bir proje olduğuna eminim.”

Büyükelçi Feyzioğlu, ikinci projenin Türkiye’den KKTC’ye çift yönlü kablolarla elektrik temini olduğunu belirterek, KKTC’de elektrik üretiminin denizden tankerlerle taşınan yakıta bağlı olduğunu ancak bu yolun sürdürülebilir olmadığını vurguladı.

KKTC’de kronik elektrik kesintisine dikkat çeken Feyzioğlu, bu durumun ekonomik hayatı olumsuz etkilediğini ve sosyal hayatta zorluklara neden olduğunu belirtti.

Anadolu’dan deniz altına döşenen borularla Ada’ya elektrik verilmesinin dev bir proje olduğunu söyleyen Feyzioğlu, şöyle konuştu:

“Kuzey Kıbrıs’ın tüm elektrik ihtiyacı çözülecek. Bu ne anlama geliyor? Elektrik kesintisi olmayacak. İkincisi, elektrik ucuzlayacak. Elektriğin ucuzlaması nedeniyle evler rahatlayacak. Bu da insanların rahat etmesini sağlayacak.” daha rahat koşullarda yaşamanın maliyetinin çok önemli bir analizi.”

Feyzioğlu, dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve KKTC Başbakanı Ünal Üstel tarafından açıklanan 3’üncü projenin KKTC’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) hak ve imkanlarından yararlanması olduğunu hatırlattı. KKTC’de sağlık sisteminin dijital olduğunu. Altyapısının Türkiye’ye entegrasyonu ile mümkün olduğunu kaydetti.

Metin Feyzioğlu, iki ülkenin dijital sağlık entegrasyonunun kısa sürede tamamlanacağını ve KKTC’de kalıcı olarak yaşayan Türk vatandaşlarının sistemden yararlanacağını belirtti.

3 proje

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve KKTC Başbakanı Üstel dün düzenledikleri basın toplantısında KKTC için hayata geçirilecek 3 projenin haberini verdiler.

Projelerden ilki KKTC’de yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’deki sağlık sisteminden yararlanma hakkı, ikincisi KKTC’nin Derinya bölgesinde TOKİ ile ortaklaşa sosyal konut yapılması, üçüncüsü ise tedarik projesidir. Türkiye’den deniz altından çekilecek kablo hattı ile KKTC’ye elektrik ulaştırılacak.

haber-ayvalik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu