Haber

Türkiye’ye Getirilen 42 Eser Antalya Müzesi’nde Sergilendi

1960’lı yıllarda TÜRKİYE’den ABD’ye 41, İngiltere’ye ise 1 olmak üzere toplam 42 eser Türkiye’ye getirildi. Mali değeri 61,9 milyon dolar olan eserler, Antalya Müzesi’nde ziyarete açıldı.

Çeşitli dönemlerde ABD’ye 41, İngiltere’ye ise 1 olmak üzere toplam 42 eser, Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle Türkiye’ye getirildi. 61,9 milyon dolar değerindeki eserler Antalya Müzesi’nde sergilendi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, AK Parti Antalya Milletvekilleri İbrahim Ethem Taş ve Kemal Çelik’in katıldığı törende, ve MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun’un katılımıyla eserler müzeye getirildi.

Eserlerin 1960’lı yıllarda Burdur’daki Boubon Antik Kenti’nden kaçırıldığı belirlendi. ABD’deki çeşitli müze ve özel koleksiyonlarda bulunan Anadolu kökenli eserlere ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından delil toplama, arşiv araştırması, eski fotoğraf ve görsellerin tespiti gerçekleştirildi ve ABD Manhattan Bölge Savcılığı ve Adalet Bakanlığı ile paylaşıldı. ABD İç Güvenlik ve İstihbarat Birimi. Yapılan incelemeler sonucunda iki ülke arasındaki iş birliği sayesinde eserler ülkeye iade edildi. Ayrıca İngiltere’den iade edilen anıtsal bronz imparator heykeli de bir koleksiyoncudan satın alınarak Antalya Müzesi’ne getirildi. 2022 ve 2023 yıllarında ABD’den iade edilen İmparator Valerian heykeli ile İmparator Lucius Verus ve İmparator Septimius Severus heykelleri ile Boubon Antik Kenti’nden çalınan heykellerden 4’ü Türk koleksiyonlarına iade edildi.

NADİR ÖRNEKLER

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy eserlerin getirilme sürecini anlattı. Eserlerin nadide örnekler olduğunu anlatan Bakan Ersoy, “ABD ve İngiltere’den getirilen 42 eserden 22’si idol başları. Bu eserler oldukça nadir. Kültürümüzün dünyaya yansımasını anlamak açısından çok güzel bir örnek. MS 2. yüzyıla tarihlenen, “Yasadışı olarak elde edilen bu eserlerin çoğunlukla ABD’ye götürülerek müze ve koleksiyonlara satıldığı belirlendi” dedi.

ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh de Türkiye ile ABD arasındaki iş birliğine dikkat çekerek, “Antik çağlardan günümüze kadar gelen bu güzel mirası ziyaret etme fırsatı bulduk. Bu güzel iş birliğinin devam edeceğini düşünüyorum. ikili anlaşmalar sayesinde. ABD büyükelçiliği çok güzel.” “Geçmişin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusu sadece Türkiye için değil, tüm dünya için önemli. Eserlerin toplam değeri 61,9 milyon dolar” dedi.

GETİRİLEN İŞLER

Getirilen eserler arasında Roma dönemine ait Kybele heykelciği, Minerva başı, kadın heykelciği, Minerva büstü şeklinde terazi, Kilia tipi idol başları, Pişmiş toprak kadın başı, siyah figürlü olpe yer alıyor. Arakaid dönemine ait, M.Ö. 6. yüzyıla ait Oryantalizan bir vazo, bir Kybele başı ve Roma dönemine ait bir satir. Heykelcikte MÖ 4. yüzyıla tarihlenen Frig miğfer tipi bronz miğferler yer alıyor.

kahramankazan-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu