Sağlık

Artan kızamık vakalarının ardından Dünya Doktorlarından çağrı: “Kızamıktan Korunmanın Tek Yolu Aşıdır”

Son dönemde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artan kızamık vaka sayıları endişe yaratıyor. Türkiye’de durum kontrol altına alınmış olsa da uzmanlar, yeterli önlem alınmadığı takdirde durumun salgına dönüşebileceğine dikkat çekiyor. Dünya Tabipler Birliği (DDD), kızamıktan korunmanın tek yolunun aşılama olduğunu belirterek, salgın hastalık riskine karşı halkı ve yetkilileri tedbirli olmaya çağırıyor.

World Physicians, insani yardım ve sağlık hizmetleri alanında profesyonellerden oluşan gruplarla etkin bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Halk sağlığının korunması için değerli görevler üstlenen Dünya Hekimleri, son dönemde artış gösteren kızamık vakasına ilişkin değerli açıklamalarda bulundu.

 

“Vakaların yüzde 86’sı İstanbul’da”

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2023’ün başından bu yana Avrupa Bölgesi’nde 17 ülkede kızamık vakası tespit etti. Şubat ayı sonu itibarıyla bildirilen vaka sayısı 900’ü geçerek 2022’ye kadar bildirilen vaka sayısını geçti. DSÖ’ye göre Avrupa Bölgesi Kızamık ve Kızamıkçık Raporu’na göre Türkiye, Rusya Federasyonu ve Tacikistan ile birlikte son 12 ayda en fazla vaka bildiren ülkeler arasında orta sıralarda yer alıyor. Dünya Tabipler Birliği Lideri Hakan Alım, “Türkiye, etkin bir aşılama programıyla kızamığı dünya standartlarında ‘eliminasyon’ düzeyine getirmeyi başardı. Ancak 2010 yılından itibaren kızamık vakalarında artış olmuştur. Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de kızamığın kontrol altına alındığını vurgularken, yurt dışından gelen olaylar nedeniyle vakalarda artış olduğunu bildirdi. Sağlık Bakanlığı’nın DSÖ’ye sunduğu resmi verilere göre Türkiye’de 2023’ün ilk dört ayında 1.440 kızamık vakası tespit edildi. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına göre olayların yüzde 86’sı İstanbul’da yaşanıyor.

 

Kızamık riski yüksek olan aşılanmamış kişiler

Kızamığın, kızamık virüsünün solunması veya enfekte kişilerin salgıları ile temas yoluyla kolayca bulaşan bir hastalık olduğunu söyleyen Alım, “Kızamık geçirmemiş veya aşılanmamış kişilerde kızamık riski yüksektir. Aşıya erişimi olmayan yaklaşık 380 çocuk her gün kızamıktan ölüyor. Aşı, kızamıktan korunmanın tek yoludur. Doktorlar Dünya Doktorları olarak Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyesine rağmen eksik aşılanmış veya hiç aşılanmamış çocuğu olan bireyleri gerekli aşıları yaptırmaya davet ediyoruz. Bugüne kadar alınan tedbirleri memnuniyetle karşılarken, kamu makamlarını ve uluslararası toplumu bu tedbirleri ağırlaştırmaya ve bu konuda toplumda farkındalık yaratmaya davet ediyoruz” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu