Sağlık

Uzman uyarısı: “Sara nöbeti sırasında ilaç vermeye çalışmayın!”

Epileptik nöbet geçiren hastalara müdahalede en sık yapılan hatanın hastaya ilaç veya su içirmeye çalışmak olduğunu belirten İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Alım Topçuoğlu, doğru müdahalenin önemine dikkat çekiyor. Epileptik nöbet sırasında hastanın bilinç kaybı yaşayabileceğini ve/veya yutma fonksiyonunun etkilenebileceğini ifade eden Prof. Dr. Topçuoğlu, ağızdan verilen su veya ilaçlar Akciğerlere sızabileceği konusunda uyardı. Prof. Dr. Topçuoğlu, hastanın çenesinin ağzını açmaya zorlanmaması gerektiğini de vurguladı..

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Alım Topçuoğlu, 12 Şubat Dünya Epilepsi Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, halk arasında “epilepsi” olarak da bilinen epilepsi hakkında değerlendirmede bulundu, ve epileptik nöbetlere karşı doğru müdahale.

 

Epilepsi nöbetleri her yaşta ortaya çıkabilir

Epilepsinin dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1’ini etkileyen bir hastalık olduğunu belirten Prof. Epileptik nöbetler her yaşta ortaya çıkabilir, ancak en sık en genç ve en yaşlı olanlar etkilenir. “Epilepsi, kısa süreli beyin işlev bozukluğundan kaynaklanır ve beyin hücrelerinde geçici anormal elektriksel yayılımın bir sonucu olarak ortaya çıkar” dedi.

 

Kafa travması, tümörler ve felç epilepsiye neden olabilir

Epilepsinin rastgele bir olay sonucu değil birincil olarak yani ikincil olarak yani başka bir sağlık sorunu sonucu ortaya çıkabileceğini belirten Prof. Dr. Özgür Alım Topçuoğlu, “Birincil epilepsiler çoğunlukla bilinmeyen bir nedeni veya genetik kökeni var. İkincil epilepsiler birçok nedene bağlı olabilir. “Bunlardan en sık görülenleri kafa travması, tümörler, felç, demans, alkol ve madde bağımlılığı ve merkezi sinir sistemi enfeksiyonlarıdır” dedi.

 

Epileptik nöbet sırasında birine su içirmeye çalışmak tehlikelidir!

Epileptik nöbet geçiren hastaların tedavisinde en sık yapılan hatanın hastaya ilaç veya su içirmeye çalışmak olduğunu belirten Prof. Özgür Alım Topçuoğlu, “Hastanın yutma fonksiyonu etkileneceği ve hatta bazen bilincini kaybedebileceği için ağızdan verilen su veya ilaç akciğerlerine kaçarak daha büyük sonuçlara neden olabilir” uyarısında bulundu. Bir diğer yaygın hatanın ise hastanın çenesini açmaya çalışmak olduğunu kaydeden Prof. Özgür Alım Topçuoğlu, “Çeneyi açmak için dişlerin arasına tahta kaşık gibi nesneler sokmaya çalışmak tehlikelidir. Çeneyi ilgilendiren zorlama hareketlerinin hiçbir faydası olmayacağı gibi, dişlerin kırılması, hatta diş parçalarının akciğerlere doğru gitmesi riski de var” dedi.

 

Epileptik nöbette müdahale nasıl olmalıdır?

Epilepsi nöbetlerinde ilk müdahalenin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özgür Alım Topçuoğlu, Türk Epilepsi Derneği’nin belirttiği hususlar doğrultusunda müdahale sırasında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Öncelikle sakin olun, hastanın yanından ayrılmayın, yardıma ihtiyaç varsa başkasını gönderin.
  • Hastanın hareketlerini durdurmaya ve/veya engellemeye çalışmayın.
  • Hastayı güvenli bir yere yerleştirin veya götürün.
  • Hastayı yaralayabilecek keskin veya sert nesnelerden, keskin köşelerden uzak tutarak hastayı koruyun.
  • Sıkı kıyafetleri ve kravat, kemer gibi aksesuarları gevşetin. Gözlük takıyorsa çıkarın.
  • Onu sabit ve rahat bir pozisyonda bir tarafa yatırın ve tükürüğünün akmasına izin verin. Kolay nefes alabilmesi için mümkünse ağzını ve solunum yolunu açık tutun.
  • Asla ağzınıza bir şey koymaya veya sokmaya çalışmayın. Dişlerini sıkıyorsa açmaya zorlamayın veya su vermeyin.
  • Çeneyle ilgili kuvvetli hareketler zararlıdır.
  • Nöbet sırasında ilaç vermeye çalışmayın veya nöbeti kendiniz hafifletecek herhangi bir şey yapmayın. İnsanların soğan, kolonya gibi şeylerin kokusunu almasına izin vermeyin!
  • Kişinin epilepsi krizi geçirdiği biliniyorsa suni teneffüse veya kalp masajına gerek yoktur.
  • Hastanın epilepsi hastası olduğunu gösteren ve/veya varsa ne yapmanız gerektiğini açıklayan bir kartı veya sağlık belgesinin olup olmadığını kontrol edin.
  • Nöbetinin bitmesini bekleyin.
  • Nöbet sonrasında kişinin yorgun olduğunu ve ne yapacağını bilmediğini unutmayın, dolayısıyla bu aşamada elinizden geldiğince sakin ve güven verici olun. Engeller olumsuz olabilir ancak açık bir pencereye veya yola doğru gitmek gibi hareketleri nazikçe engeller!
  • Nöbetle ilgili verebileceğiniz tüm bilgilerin hem hastaya hem de doktora yardımcı olacağını unutmayın.

 

5 dakikadan uzun süren nöbetlere dikkat!

Epileptik nöbetlerin genellikle 4 dakika içinde kendiliğinden sonlanabildiğini belirten Prof. Dr. Özgür Alım Topçuoğlu, “Epileptik nöbetler kendi kendini sınırlama eğilimindedir. Genellikle 4 dakika içinde kendiliğinden sona ererler. Ancak 5 dakikadan uzun süren nöbetlerde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği uyarısında bulundu.

Epilepsinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Özgür Alım Topçuoğlu, “Tedavi epilepsinin nedenine ve şekline bağlıdır. Temel tedavi seçenekleri; “Epilepsi ilaçları, beyin pili olarak da bilinen vagal sinir stimülatörü (VNS) ve epilepsi cerrahisidir” dedi.

 

Epilepsi hastaları nelere dikkat etmelidir?

Prof., vücudu fiziksel ya da zihinsel stres altına sokan her durumun nöbet geçirme olasılığını artırdığını belirtti. Özgür Alım Topçuoğlu, “Aşırı egzersiz, uykusuzluk, açlık, cerrahi müdahaleler gibi durumlar nöbet riskinin artmasıyla ilişkilidir. Adet dönemlerinde nöbet sıklığı artan kadın hastalar da bulunmaktadır. Epilepsi hastalarının tedavisindeki en önemli sorun genellikle ilaçların düzensiz kullanımından ve ilaçların atlanmasından kaynaklanmaktadır. “Sonuç olarak ilaçlarını düzenli kullanan ve düzenli bir yaşam tarzı benimseyen epilepsi hastaları hayatlarını normal bir şekilde sürdürebilirler” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

onikisubatajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu