Haber

İran lideri Hamaney: “Başörtüsü takmak dini ve yasal bir zorunluluktur”

İran lideri Ali Khamenei, başörtüsü takmanın dini ve yasal bir zorunluluk olduğunu belirterek, “Bunu ihlal etmek haramdır” dedi. söz konusu.

İran resmi haber ajansı IRNA’nın haberine göre İran Cumhurbaşkanı Hamaney, başkent Tahran’da ülke yetkilileriyle yaptığı görüşmede son günlerde yeniden gündeme gelen zorunlu başörtüsü konusunu değerlendirdi.

Hamaney, “Başörtüsü takmak dini ve yasal bir zorunluluktur. Bunu bozmak haramdır.” sözlerini kullandı.

Hamaney, başörtüsü takmayanların çoğunun “düşman ve casus teşkilatlarının bu konudaki provokasyonlarından habersiz” olduğunu belirterek, “Başörtüsüyle mücadelenin arkasında kimlerin ve hangi örgütlerin olduğunu bilselerdi, bunu yapmazlardı. Bunu yap.” dedi.

Söz konusu sorunun mutlaka çözüleceğini kaydeden Hamaney, “Elbette düşman bir planla hareket etti, biz de bir planla hareket etmeliyiz. Hukuksuz işler yapılmamalı.” değerlendirmesini yaptı.

İran’da gösteriler ve başörtüsü zorunluluğu

İran’da geçen yıl eylül ayında 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi ülke genelinde protestolara yol açmıştı.

Protestolar sırasında 1979’dan beri uygulanan zorunlu başörtüsü yasasının gevşetilmesi talepleri yeniden gündeme geldi.

Yaklaşık 4 ay süren gösterilerin ardından bazı illerde kadınların zorunlu başörtüsü kurallarına uymadığına dair eleştiriler geliyor.

Sosyal medyada ülkede bazı kadınların sokaklarda ve işyerlerinde başörtüsüsüz gezdiği görülürken, son dönemde bu durumdan rahatsız olan rejim yanlısı muhafazakarlar duruma tepki göstererek yetkilileri göreve davet ediyor. kuralları uygula.

Yükseköğretim kurumlarının bağlı olduğu Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı yaptıkları açıklamalarda, örtünme yasasına uymayan öğrencilerin eğitimden yararlanamayacağını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu