Haber

Kosova Başbakanı, saldırıyı Sırp hükümetiyle bağlantılı bir örgütün gerçekleştirdiğini iddia etti

Kosova Başbakanı Albin Kurti, 24 Eylül’de Kosova’nın kuzeyindeki Banjska’da bir polis memurunun öldürülmesiyle sonuçlanan saldırının arkasında Sırp hükümetine bağlı “Novi Sad Klanı”nın olduğunu söyledi.

Başbakan Kurti, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kosova’nın kuzeyindeki saldırı, Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vuceviç liderliğindeki ‘Novi Sad Klanı’ tarafından düzenlendi, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in de temasları var” organizasyonla.”

Kurti, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Banjska’daki paramiliter ve terörist saldırı, Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vuceviç başkanlığındaki Novi Sad Klanı tarafından gerçekleştirildi. Vucevic iktidar partisinin (SNS) (Sırbistan’da) başıdır ve Novi Sad’ın üç kez seçilmiş belediye başkanıdır. ve Sırbistan Cumhurbaşkanı “(Aleksandar Vucic), kardeşi Andrej Vucic’in en iyi arkadaşıdır. 24 Eylül’de Banjska Manastırı’na gelen yaklaşık 40 Ortodoks hacı da Novi Sad’dandı. Araştırmalar muhtemelen bunun bir tesadüf olduğunu göstermeli.”

Kurti ayrıca, Kosova’nın Sırbistan üzerinde yargı yetkisine sahip olmaması nedeniyle Avrupa Birliği ve ABD’nin “Novi Sad Klanı” için özel bir mahkeme oluşturmasını da öne sürdü.

Kurti’nin açıklamalarına Sırbistan’dan tepki

Sırbistan Savunma Bakanlığı, resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, “Kurti’nin bugün söylediği açık ve net yalanları kesinlikle reddediyoruz. Priştine öncülüğünde Sırbistan ve yetkililerine karşı yürütülen karalama kampanyalarının durdurulmasını talep ediyoruz.” Uluslararası kuruluşlar tarafından.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Kosova’nın varılan anlaşmaların uygulanması ve Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulması yönünde adım atması gerektiği belirtilirken, Kurti’nin bu tür açıklamalarının devam eden gerilimin azalmasına imkan vermediği kaydedildi.

Açıklamada, “Savunma Bakanlığı ve Sırp ordusu olarak vatandaşlarımızın güvenliğini ve refahını korumaya devam edeceğiz. Priştine ve yönetiminin geçmişte olduğu gibi bugün de yaptığı bu açıklamalar kimin kaos istediğinin açık kanıtıdır” ve şiddet ve barışı ve diyaloğu korumaya çalışan.” ifadeler kullanıldı.

24 Eylül’de Kosova’nın kuzeyinde yaşananlar

Kosova’nın kuzeyinde aylardır devam eden gerilim, 24 Eylül sabahı yolu kapatan silahlı Sırpların çoğunluğu Sırpların yaşadığı Banjska’da ateş açması ve bir polis memurunun ölümüyle yeniden tırmandı. .

Kosova Başbakanı Albin Kurti, “profesyonel terörist/suç yapısı” olarak tanımladığı yaklaşık 30 kişilik ağır silahlı grubun Kosova polisine saldırdığını ve olaydan Sırbistan’ı sorumlu tuttuğunu duyurdu. Banjska Manastırı ve çevresine sığınan silahlı grubun etrafı Kosova polisi tarafından kuşatılırken, bölgede gün boyu çatışmalar devam etti.

İçişleri Bakanı Celal Sveçla da Banjska’daki operasyonda en az 3 saldırganın öldürüldüğünü, 2’si saldırgan, 4’ü telsiz bağlantısıyla saldırıya destek veren 6 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, 1 Kosovalı polis memurunun ölümüyle sonuçlanan olayın Kosovalı Sırplar tarafından işlendiğini doğrularken, olayların sorumluluğunu üstlenen Kosovalı Sırp Milan Radoicic ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

haberhasanbeyli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu