Haber

NATO savunma planında anlaşamadı: ‘Türkiye engelledi’

Belçika’nın Brüksel kentinde yapılan iki günlük NATO Savunma Bakanları toplantısında Türkiye, ittifakın Rusya’nın olası bir saldırısına nasıl karşılık verileceğine ilişkin yeni savunma planları üzerinde anlaşmaya varamamasından sorumlu tutuldu.

Reuters haber ajansına konuşan bir diplomat, Türkiye’nin Kıbrıs’a atıfta bulunulan coğrafi konumlarla ilgili söze itiraz ettiğini ve söz konusu anlaşmazlıktan Türkiye’yi sorumlu tutarak kararı engellediğini söyledi. Diplomat yaptığı açıklamada, 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO Zirvesi öncesinde soruna çözüm bulmak için hâlâ fırsat olduğunu belirtti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantıda savunma bakanlarının gündemdeki planları gözden geçirdiklerini ve anlaşmaya varmak üzere olduklarını kaydetti.

FRANSA: İSVEÇ’İN BAŞVURUSUNUN ONAYLANMASI GEREKİYOR

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, İsveçli mevkidaşı Tobias Billström ile düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ve Macaristan’ın İsveç’in NATO üyeliğini tepeden önce Temmuz ayında onaylaması gerektiğini, daha fazla gecikmenin akıl almaz olduğunu ve 31 üyenin güvenliğini riske attığını söyledi.

Colonna, “Bu Türkiye dahil herkesin çıkarınadır ve artık seçimler bittiğine göre İsveç’in üyeliğinin hızla onaylanacağına güveniyoruz” derken Billström, ülkesinin Ankara ve Ankara ile yapılan anlaşmanın gereklerini yerine getirdiğini söyledi. “Karar artık Türkiye’de.”

‘BÖLGE PLANLARINDA’ NELER VAR?

İttifak’ın gündeminde yer alan ‘bölgesel planlar’ adı verilen binlerce sayfalık gizli askeri planlar, NATO’nun olası bir Rus saldırısına nasıl karşılık vereceğine dair ayrıntıları içermektedir.

24 Şubat 2022’de Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Soğuk Savaş’tan sonra ilk kez söz konusu planların yenilenmesi gündeme geldi. Son gelişmeler NATO stratejilerinde köklü bir değişikliğe işaret ediyor. Rusya, Afganistan ve Irak savaşları ve Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra NATO için varoluşsal bir tehdit oluşturmadığından, İttifak’ın çok uzun bir süre bu tür kapsamlı savunma planlarına ihtiyacı olmadı.

Ancak Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte NATO, ittifak üyesi ülkeleri Rusya gibi bir düşmanla savaş durumunda tüm planların hazır olması gerektiği konusunda uyardı. İttifak, üye ülkelere ittifaklarını nasıl geliştirecekleri ve lojistik kapasitelerini nasıl artıracakları konusunda tavsiyelerde bulunacak. Reuters’e konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili, “Bölgesel planlar bugün resmen onaylanmamış olsa da, bunların NATO’nun Vilnius Tepesi’nde hazır olacağını düşünüyoruz.” (BBC Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu