Ekonomi

Dünya çapında akülü elektrikli araç satışları rekor seviyelere ulaştı

Bank of America, Aralık ayı ve 2023 yılının tamamı için elektrikli araç satışlarını takip etti. Aralık 2023’te dünya çapında Akülü Elektrikli Araç (BEV) satışları, bir önceki yıla göre %19’luk bir büyümeyi temsil eden 1,1 milyon araçla yeni bir zirveye ulaştı. Bu artış BEV’lerin pazar payını ilk kez %14’ün üzerine çıkardı.

Çin’de BEV satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38 oranında önemli bir artış gösterdi ve dördüncü çeyrekte de yüzde 32 arttı. Avrupa Birliği’nde geçen yıl mali teşviklerin kaldırılması nedeniyle Aralık ayında BEV satışlarında yüzde 20’lik bir düşüş yaşanmıştı. Bu düşüşe rağmen BEV’lerin AB’deki pazar payı Aralık ayında %22’nin üzerinde rekor bir seviyeye ulaştı.

Bank of America, 2023 yılının tamamına bakıldığında küresel BEV satışlarında önemli bir artış olduğunu ve toplam 10 milyon aracın satıldığını bildiriyor. Bu, bir önceki yıla göre %30’luk bir artışı ve 2,3 milyon araç ilavesini temsil ediyor. Ancak büyüme hızı, bir önceki yıla göre yüzde 60 artış olacağı ve 2,9 milyon daha fazla araç satılacağı 2022 yılına göre yavaşladı.

Amerika Birleşik Devletleri, BEV satışlarında geçen yıla göre %47’lik bir artışla iddiaları aştı ve pazar payını 1,4 puan artırarak yaklaşık %12’ye çıkardı. Avrupa’nın BEV satışları bir önceki yıla göre %33 artış göstererek pazar payını 0,6 puan artırarak %22,5’e çıkardı.

Her ne kadar Çin’in BEV pazarı bir önceki yıla göre yaklaşık %20 oranında büyümüş olsa da, Çin’in ilk satış hacminin çok daha büyük olduğunu kabul etmek gerekir.

Mutlak rakamlarla Çin, 2023 yılında dünya çapında BEV satışlarındaki artışa yaklaşık 1 milyon araçla katkıda bulunacak ve toplam küresel büyümenin neredeyse yarısını oluşturacak ve diğer tüm bölgeleri geride bırakacak.

BYD, küresel pazar payında 2023 yılının ikinci yarısında Tesla’yı (TSLA) geride bırakarak yüzde 3,8 puanlık bir artış kaydetti. Tesla, BEV pazarında önceki yıla göre 1 puan artışla %18,1’lik küresel pazar payıyla liderliğini sürdürdü.

Avrupa Birliği’nde pazar payını 0,1 puanlık hafif bir artışla artıran tek otomobil üreticisi Volkswagen oldu. Buna karşılık Stellantis’in (STLA) BEV satışları, 2024’te planlanan yeni modellerin lansmanı öncesinde düştü.

Avrupalı ​​premium otomotiv üreticileri arasında BMW, BEV satışlarında Mercedes-Benz’i geçerek pazar payını 0,9 puan artırarak %4,2’ye yükseltirken, Mercedes-Benz’in payı %2,4 oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nde General Motors (GM), pazar payını 0,2 puan azalan Ford’u (F) geride bırakarak 0,6 puan artırdı.

Bu makale yapay zeka teknolojisinin yardımıyla üretilmiş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla ayrıntı için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

cerkezkoyajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu